JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bly i var tredje leksak
Närmare var tredje leksak som Kemikalieinspektionen testat i år innehåller för mycket bly. Det är sämre än i fjol då var femte testad leksak överskred gränsvärdet i RoHS-direktivet.
Kemikalieinspektionen har även i år köpt in och analyserat elektriska och elektroniska leksaker för att kontrollera att de inte innehåller för höga halter bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och flamskyddsmedlen PBB och PBDE, ämnen som omfattas av RoHS-direktivet.

Fjolårets analys visade att 17 av 79 testade leksaker innehöll för höga halter av bly (länk). I årets test av 76 leksaker innehöll 22 stycken för mycket bly. Inte helt oväntat var det lödpunkter och kablar som överskred gränsvärdena.

- Det är inte så stor risk att barnen kommer i kontakt med blyet eftersom det sitter svåråtkomligt, men det är bekymrande att vi inte ser några förbättringar på området, trots våra tidigare insatser, säger Emil Jansson, inspektör på Kemikalieinspektionen, i myndighetens nyhetsbrev.

Två av de testade leksakerna innehöll för höga halter kadmium och en av dem innehöll för hög halt av flamskyddsmedlet PBDE.

Leksakerna har köpts in via svenska leksaksaffärer och nätbutiker. Den första analysen gjordes med ett så kallad XRF-instrument, en ”pistol” som direkt ger en utslag om det finns förbjudna ämnen på ytan av den produkt som bestrålas med instrumentets röntgenkälla. De komponenter som innehöll för höga halter av de förbjudna ämnena skickades till ett externt labb för vidare analys.

Precis som i fjol har importörerna polisanmälts.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)