JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intervju

Intervjuer

Norge ska bygga ytterligare en batterifabrik. Vi har pratat med vd Terje Andersen som inte tror marknaden är mättad.

Det unika med cpu-arkitekturen Risc V är att ingen styr över den. Inte ens Calista Redmond.

Den 2 juni tog Elisabet Österlund över som ordförande i Svensk Elektronik efter Mikael Joki. Hon har en lång karriär i distributionsbranschen bakom sig men är idag techentreprenör och investerare med tid över att engagera sig i branschföreningen.

Johan Konnberg ledde Volvos första elbilsprojekt C30. Vi har pratat med honom om utvecklingen sedan dess.

KTH-professorn Qianwen Xu utvecklar nya sätt att reglera mikroelnät. De är ett kaos av strömkällor, förbrukare och reglerprinciper.

Järfällaföretaget Midsummer vill att alla hem ska kunna ta vara på solenergi utan att det märks. Estetiskt ska det vara, men också miljövänligt i alla delar. Då blir god insyn i lokala byggmetoder liksom lokal tillverkning avgörande, resonerar Sven Lindström, vd på Midsummer.

Mobilnäten har börjat dra nytta av AI – och tvärtom. Men för att förverkliga den fulla potentialen kan det krävas en omstart. Vi möter KTH-professorn Carlo Fischione, som är centralt placerad i ett hett forskningsprogram.

Halva jordens befolkning har inte bredband på 10 Mbit/s eller mer. Det vill Mats Andersson ändra på – och han är övertygad om att lösningen är satellitkommunikation där terminalen på marken är den stora utmaningen. Samtidigt bjuder han på ett fascinerande arbetsliv, som pendlat mellan satellit- och mobilkommunikation, chefs- och konstruktörsjobb liksom stora och små företag.

Förra året fick Luleå tekniska universitet förtroendet att koordinera Europas största projekt för att automatisera och digitalisera industrin. Jerker Delsing, professor i industriell elektronik vid LTU, är koordinator för det treåriga projektet med en budget på nära 950 miljoner kronor. Här berättar han om läget i projektet vid halvtid.

Efter fyra decennier som konsult går ensamkonsulten Håkan Barregård i pension. Nästan – några uppdrag kan han fortfarande inte släppa.

Hans senaste projekt inom öppen hårdvara blev hux flux grunden för en universitets­kurs i dator­arkitektur. Elektronik­tidningen har pratat med Olof Kindgren, veteran inom öppen hårdvara. 

EU vill stärka ett digitalt Europa. Unionen planerar att under sex år lägga 9,2 miljarder euro på ett stort antal nationella innovationshubbar. Branschorganisationen PhotonicSweden tar nu sats för att skapa en fotonikhubb eller delta i en hubb där fotonik ingår.

Europa är starkt inom opto och fotonik. På Europanivå har fotoniken pekats ut som en ”möjliggörare”, och EU satsar rejält. I Sverige har fotoniken i det närmaste gömts undan. Magnus Breidne – med mångårig ­erfarenhet inom opto – menar att området måste få större muskler men någon lösning runt hörnet ser han dock inte.

Vill du veta något om Infineons kretsar i kiselkarbid – fråga Fanny Björk. För drygt 15 år sedan blev hon värvad till företaget som SiC-expert. Sedan dess har hon jobbat i kiselkarbidteamet, med allt från process­utveckling till att ta företagets allra första SiC-dioder till marknaden. I år visade hon och hennes team att Infineon inte längre ligger efter inom mosfet:ar i SiC – tvärtom har det tyska halvledarföretaget nu tagit ledningen i racet med en trench-arkitektur.

Efter en kort utflykt till det danska rederiet Maersk är Leif Wartacz tillbaka i distributionsbranschen. Nu som Nordenchef för Elfa Distrelec.

I somras tog Darja Isaksson plats i chefsstolen på Vinnova – myndigheten vars uppgift är att stärka Sverige som forsknings- och innovationsland. Tidigare har hon suttit i regeringens innovationsråd, liksom i digitaliseringsrådet. Hon har höjts till skyarna som en av Sveriges mäktigaste opinionsbildare. Här ger hon oss en hint om vilken prägel hon vill sätta på myndighetens framtida satsningar.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)