JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norsk solcellstillverkare drar i bromsen
Renewable Energy Corporation (REC) stoppar produktionen i två norska fabriker den 1 juli vilket berör 500 personer. Orsaken är sjunkande priser och lägre efterfrågan på både solceller och solpaneler.
REC är en av få tillverkare av solpaneler som även gör råvaran (wafers) och själva solcellerna som sedan sätts samman till paneler. Företaget har vuxit mycket snabbt de senaste åren och har idag 4200 anställda och en omsättning på knappt 14 miljarder norska kronor.

Men nu tvingar sjunkande priser och lägre efterfrågan företaget att minska kapaciteten genom att stoppa produktionen vid fabrikerna i Herøya och Narvik. Dessutom drar man ned beställningarna av solpaneler som tillverkas av underleverantörer.

I Herøya tillverkas wafers medan man i Narvik gör solpaneler. Totalt berörs 500 anställda och företaget ger inte någon prognos för hur länge fabrikerna ska hållas stängda. Åtgärden kommer i vart fall att minska REC:s produktion av wafers under tredje kvartalet i år med 125 MW medan tillverkningen av solpaneler minskar med 50 MW.

REC:s fabriker i USA och i Singapore berörs inte av stoppet utan kommer att köra som planerat.

REC tillverkade wafers motsvarande en kapacitet på 1210 MW i fjol och hade planerat för 1650 MW i år. När det gäller solpaneler uppgick produktionen i fjol till 491 MW.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)