JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina fäller svensk batterifabrik
Batteriföretaget Boston Power, grundat av Christina Lampe-Önnerud från Ludvika och känt för sina mycket energieffektiva litium-jon-batterier, tar in motsvarande 830 miljoner kronor i form av riskkapital och finansiering från kinesiska myndigheter. Därmed bygger företaget upp FoU-verksamhet och fabrik i Kina. Och hoppet för en svensk fabrik är ute.
För ett knappt år sedan gjorde Elektroniktidningen en länge intervju med Christina Lampe-Önnerud (se länk). På frågan om det var kört för Sverige som en potentiell plats för en framtida batterifabrik svarade hon då:

– Så är det inte. Vi har förmånen att kunna växa i multipla regioner och just nu ligger vi i förhandlingar med flera, däribland Sverige. Jag hoppas personligen att vi har möjlighet att komma till Sverige. Det vore jättekul på alla sätt.

Nu tycks dock hoppet vara helt borta i och med ett tydligt kinesiskt finansiellt initiativ. De dryga 800 miljoner kronorna (125 miljoner dollar) som Boston Power  tar in är en kombination av riskkapital och finansiering från kinesiska myndigheter. De kinesiska myndigheterna ställer dessutom upp med fördelaktiga lån och skattelättnader.
 
Pengarna ska bland annat användas till att etablera ett forsknings- och utvecklingscenter samt en fabrik i Kina. Planen är att fabriken ska producera litiumjonbatterier motsvarande 400 MWh årligen med början i slutet av nästa år. Det ryktas också om att huvudkontoret kommer att flyttas från USA till Kina.

Företaget kommer dock att ha kvar viss verksamhet –  exempelvis utveckling, försäljning och kundsupport –  i Westborough, USA, där huvudkontoret tillsvidare ligger.  
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)