JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tidvattendrake attraherar 4,9 miljoner
Energimyndigheten har beviljat Minesto 4,9 miljoner kronor i stöd för fortsatt utveckling av en strömgenererande drake med 12 meters vingspann som förankras på havsbotten och drivs av tidvattnet.
Tidvattnet är mycket mer energirikt än luft och får draken, som bär en turbin och en generator, att lyfta. Draken är förankrad i botten med en vajer. Med hjälp av ett styrsystem och ett stjärtroder kör den i en åttaformad bana vinkelrätt mot tidvattenströmmen. Farten blir runt tio gånger högre än tidvattenströmmen vilket innebär att man kan använda en mind­re turbin än om man placerade turbinen direkt i tidvattenströmmen.

Tekniken beskrevs av Elektroniktidningen juni 2010 (länk).

Sverige saknar dock tidvatten av någon större kaliber, företaget fokuserar därför initialt på Storbritannien, vilket även är det land där havstesterna i det aktuella projektet ska genomföras.

– Däremot ser vi att tekniken kan ge svenskt näringsliv förutsättningar för export. Att utvinna el ur djupa och långsamt strömmande vattenflöden är ett område där det globalt kan finnas en framtida stor tekniskt och ekonomiskt utvinningsbar förnybar energipotential, säger Birgitta Palmberger på  Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)