JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson tar marknadsandelar
Telekomjätten Ericsson tror på en fortsatt god tillväxt trots oron i omvärlden och den stundande lågkonjunkturen som många talar om. Företaget uppskattar dessutom att den egna marknadsandelen av mobil infrastruktur har stigit till 36 procent, från 32 procent i maj.
På Ericssons kapitalmarknadsdag – som gått av stapeln i Kista idag – har vd och koncernchef Hans Vestberg bekräftat att de marknadsutsikter som företaget stakade ut redan i maj fortfarande kvarstår. Företagsledningen hävdade också att Ericsson nu är 100 procent större än närmaste konkurrent.

Ericsson räknar med en kraftig nätutbyggnad inom mobilt bredband under de kommande åren. Idag har en dryg tredjedel av världens befolkning WCDMA/HSPA-täckning. Om fem år spår Ericsson att den täckningen ökat till 80 procent. Under samma period tros även andelen av världens befolkning med tillgång till LTE ha ökat från dagens 2 procent till 35 procent.

En framgångsfaktor är företagets radiobasstation RBS6000, som jämfört med företagets tidigare basstationer ger 1000 procent högre kapacitet, 20 procent bättre radioprestanda, 80 procent lägre energiförbrukning samt dessutom tar 75 procent mindre utrymme. Vid årets slut väntas RBS6000 stå för över 95 procent av företagets leveranser av radiobasstationer.

Telekomjätten ser också en stor framtida inkomstkälla i sina 27 000 patent som täcker en stor mängd olika tekniker från mobiluppkoppling till WLAN och hela ICT-värdekedjan. Alla enheter med mobiluppkoppling behöver en licens till Ericssonpatent. Bara i fjol drog företaget in 4,6 miljarder kronor på sin patentportfölj.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)