JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vem har snålaste platt-tv:n?
Den 1 februari går startskottet för ”VM i energieffektivitet”. Världens mest energisnåla platt-tv ska utses och tilldelas priset ”SEAD Global Efficiency Awards”. Sverige har varit aktivt i förberedelserna och till hösten är vi med och utser vinnaren.
Tv-apparater står idag för mellan 6-8 procent av hushållens energianvändning. En energisnål 40-tums tv kan idag dra 70kWh per år vilket är att jämföra med en i samma storlek 2008 som då kunde dra 500kWh per år. Men trots att utvecklingen gått snabbt framåt skiljer energiåtgången stort mellan de tv-apparater som idag finns på marknaden.

Tävlingen är öppen mellan 1 februari och 31 maj och vinnare utses i början av hösten. I tävlingen finns tre kategorier (stor, mellan och liten) och fyra regioner (Australien, Europa, Indien och Nordamerika). Inom varje kategori ska man slutligen utse världens energieffektivaste platt-tv. Mer information finns här: (länk)

– Att främja energieffektivare produkter är viktigt. Det handlar om att använda energisnål, klimatsmart teknik för att minska vår påverkan på klimatet, men också om att utveckla energisnålare produkter så att vi som konsumenter kan få kontroll på våra energikostnader. Tävlingen är ett sätt att uppmuntra teknikutvecklingen på marknaden, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)