JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort sug efter svenska solpaneler

Stort sug efter svenska solpaneler

Swemodule, som tillverkar solcellspaneler, ska tillsammans med Scandtech leverera 15 000 solpaneler till Indonesien. Ordern är värd 30 miljoner kronor för värmländska Swemodule. Det skriver sajten nwt.se, som dessutom avslöjar att företaget inom kort nära nog behöver fördubbla personalstyrkan.
I höstas tvingades Swemodule i värmländska Glava minska produktionskapaciteten på grund av färre beställningar från huvudägarna Innotech Solar. Ett tag jobbade bara 15 personer  i verksamheten.

Nu har det dock vänt. Innotech har åter börjat lägga in beställningar och nu kommer dessutom en order från Indonesien. Den senare ordern har företaget tagit hem i samarbete med Hälleforsföretaget Scandtech.

– Solmodulerna kommer att slutmonteras i Hällefors för vidare leverans till Indonesien. Det handlar om portabla moduler som ska användas i den indonesiska djungeln och där modulen är en del av ett system. I princip ska modulen kunna transporteras på en cykel och köras ut i djungeln, säger Christer Nilsson, produktionschefen på Swemodule till nwt.se.

Företaget uppfattar att detta bara är en första order, och att fler sannolikt kan komma från Indonesien. Samtidigt berättar företaget att det har ett projekt i Botswana som utvecklas väl. Likaså talar de senaste prognoserna från Innotech om en ökad försäljning i Tyskland och Italien, samt USA.

För den amerikanska marknaden – framför allt Kalifornien – utvecklar  Swemodule en speciell modul just nu.

– Kalifornien har lagstiftning när det gäller förnybar energi som innebär stora subventioner. Vilket är positivt för oss. Staten ska dessutom minska sina koldioxidutsläpp med en tredjedel till 2025, säger Christian Secund, logistik- och inköpschefen på SweModule till nwt.se.

Sammantaget gör detta att Swemodule måste nyanställa cirka 20 personer inom en månad då planen är att tillverkningen går från två till fyrskift. Därmed har företaget cirka 45 anställda.

Swemodule är sprunget ur Scanmodule, som den norska solcellstillverkaren REC ägde innan företaget plötsligt valde att lägga ner verksamheten under hösten 2010. Idag ägs Swemodule av norska Innotech Solar och svenska Perfekta Holding.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)