JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesisk supermobil på kinesisk processor
K3V2, Ascend D

Kinesisk supermobil
på kinesisk processor

Huawei använder en kinesisk Armprocessor i den snabba telefon Huawei lanserar just nu på MWC. Det är den första kinesiska mobilprocessorn för topprestandasegmentet – tidigare Kinaprocessorer har använt äldre Armkärnor som Arm9 och Arm11.
Processorn heter K3V2 och är en Arm Cortex A9-fyrkärna tillverkad i 40 nm hos TSMC. Den kan klockas till 1,2, 1,3 eller 1,5 GHz. Minnesbussen är på 64 bitar och kretsen mäter 12 x 12 mm.

Enligt Huawei har K3V2 30-50 procent högre prestanda än Nvidias fyrkärna Tegra 3, som har en 32-bitars adressbuss. Elektroniktidningen hittar inga siffror på prestanda per watt.

Kretsen har designats av Hisilicon, som fram till 2004 ägdes av Huawei. Hisilicon har en av sina konstruktionsavdelningar i Sverige. De andra finns i Peking, Shanghai och i Kiseldalen. Huvudkontoret ligger i Shenzen.

Hisilicon är tidigare känt för media- och nätverksprocessorer.

Det här är, efter vad Elektroniktidningen känner till, första gången en kinesisk tillverkare levererar en mobilprocessor i topprestandaklassen. Tidigare kinesiska mobilprocessorer har använt äldre Arm9 och Arm11-kärnor och konkurrerat på lågprismarknaden. Nu ger sig Hisilicon in i det dyraste prissegmentet i konkurrens med exempelvis Nvidia, Qualcomm, Samsung, Texas Instruments och ST Ericsson.

Grafikenheten kommer från en hemlig amerikansk partner och har 16 kärnor.

Mobiltelefonen som lanseras i några olika versioner på MWC heter Ascend D. Den använder DDR2 Low powerminne och ska finnas i butikerna i sommar.

Telefonens LTE-modem sitter en separat krets och är inte tillverkat av Hisilicon. Företaget säger sig dock ha ett eget LTE-chip under utveckling. Det ska vara klart om sex månader.

Det här är inte Hisilicons första mobilprocessor. Den tidigare generationen använde en A9- Arm9-processor.

Det här är inte heller Hisilicons sista besök i topprestandaklassen. Om mellan sex och tolv månader ska Hisilicon släppa en approcessor på Arms nya arkitektur Big Little som är en blandad kompott av snåla Cortex A7- och snabba A15-kärnor. Den kommer att tillverkas i 28 nm, om – som Hisilicon säger — processen har mognat tills dess. Också K3V2 kommer i så fall att porteras till 28 nm.

Huawei sålde tre miljoner telefoner 2010, 20 miljoner i fjol och hoppas sälja 60 miljoner i år, cirka 40 procent av dem i Kina.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)