JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska elektronikföretag patenterar plötsligt mycket mer
Samtidigt som läkemedelsbranschen stagnerat i patentansökningar exploderar elektronikvärlden – antalet ansökningar har fördubblats under de senaste fyra åren bland företag som utvecklar elektroniska apparater.
Det skriver Sveriges Patentbyråers förening (Sepaf) i ett pressmeddelande.

Sepaf har tittat på statistiken inom de branscher som gjorde flest patentansökningar under de fyra åren mellan 2007 och 2011.

Antalet patentansökningar fördubblades bland företag som utvecklar elektriska maskiner och apparater, och ökade med 90 procent bland företag inom digital kommunikation.

I läkemedelsbranschen ökade ansökningarna bara med åtta procent under samma period.

Statistiken gäller svenska företags ansökningar i Sverige och utlandet.

Ökningen i elektronikbranchen är en god nyhet, enligt Peter Friedrichsen, vd för patentadvokatbyrån Bergenstråhle & Lindwall.

– Den visar att svenska elektronikföretag i större utsträckning ser patent som verktyg för sin affär.

Matts Spångberg, vd på EHL (branschorganisationen för elektriska hushållsapparater) tror att uppsvinget i antalet patentsökningar inom elektronikbranschen beror på att medvetenheten kring patent och patentintrång har ökat, och på att nya mindre aktörer har kommit in på marknaden.

– Det är en stor konkurrens och utvecklingen sker allt snabbare, framförallt i den bransch vi verkar inom. Många elektroniska maskiner tar lång tid att tillverka och har man inte tagit patent på sin idé, är det mycket möjligt att någon annan hunnit före när man väl har sin produkt klar, säger Matts Spångberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)