JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny utbildning säkrar bredbandet
Arbetsförmedlingen har tillsammans med fem stora teknikföretag i telekombranschen startat en skräddarsydd yrkesutbildning för arbetslösa ungdomar. Just nu utbildas 53 elever i Veddige i Halland för att bli tekniker med specialkompetens inom tele- och fiberområdet.
Telekombranschen är under ständig förändring samtidigt som behovet av kvalificerad arbetskraft ökar. Många installationsföretag räknar dessutom med en kommande generationsväxling. Inom de närmaste fem åren kommer 2 400 medarbetare att gå i pension, enligt en rapport som sammanställts av It- och telekomföretagen.

Den nya utbildningen kommer att fortsätta med 80 nya elever i höst. Våren 2013 räknar man med att ta in cirka 100 elever. Målet är att ha utbildat 300 ungdomar fram till 2013.

Den teoretiska utbildningen varvas med praktik. Efter 28 veckors studier och godkända avlagda prov blir eleven behörig och erbjuds då en fast anställning på något av företagen med avtalsenlig lön.

– Det är just så här vi tycker att en arbetsmarknadsutbildning ska fungera. Den ska leda till jobb och vara till för dem som står långt från arbetsmarknaden. Till exempel arbetslösa ungdomar som inte kunnat skaffa sig erfarenhet på arbetsmarknaden eller som saknar delar av sin utbildning och därför inte fått någon yrkesbehörighet, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist i ett pressmeddelande.

Utbildningen görs i samarbete med Skanov, Relacom, Eltel, NTS, Empower och Seko.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)