JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Marinkårens nya vapen: millimetervågor

Marinkårens nya vapen: millimetervågor

Det känns ungefär som att öppna luckan till en het ugn när du träffas av den amerikanska marinkårens nya millimetervågsvapen. Vapnet har upp till en kilometers räckvidd och värmen får dig att rygga tillbaka.
Under en demonstration den 9 mars på marinbasen Quantico i Viginia visade den amerikanska marinkåren upp sitt nya vapen som varken skadar eller dödar motståndaren. Millimetervågskanonen har en räckvidd på imponerande 1000 meter och arbetar med en frekvens på 95 GHz. Det framgår inte av artikeln som marinkåren publicerat hur effekten genereras, hur antennloben ser ut eller hur mobil utrustningen är.

Inte heller berättar man hur hög fältstyrkan motståndaren utsätts för men strålningen uppges tränga ner cirka 1,6 mm i huden. Den ger samma reaktion som när man öppnar dörren till en het bastu eller ugn: en värmechock som får personen som träffas att rygga tillbaka. Uppvärmningen av huden ska vara övergående och ofarlig.

– Vi har hållit på och utvecklat systemet i 15 år så vi är övertygade om att det är säkert, säger översten Tracy Tafolla i artikeln.

Systemet ska vara färdigt att användas men det finns enligt artikeln inga omedelbara planer på att placera ut det hos någon aktiv enhet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)