JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Universitet får gratis Mips
Brittiska Imagination släpper en gratisversion av sin cpu Mips Micoaptiv. Universitet får ta del av konstruktionen än ner till RTL-nivån. MIPSFPGA heter programmet som låter studenter experimentera med en cpu-konstruktion i en FPGA.
– Detta kommer att leda till en ny våg av innovation inom IoT, mobilt, fordonselektronik och många andra fält, skriver företaget.

Dagens cpu-studenter lär sig redan om datorarkitektur via Mips och andra kommersiella arkitekturer, men det här är enligt Imagination första gången som studenterna får möjlighet att göra detaljerade studier.

Mips Micoaptiv används bland annat i Microchips processor PIC32MZ. Universitetet erbjuds en specialsydd version.

Processorn har MMU, cachefunktion, avlusningsgränssnitt och allt som krävs för att köra ett generellt operativsystem som Linux. Imagination påpekar att Mips stöder operativsystemet Android.

Några som redan registrerat sig för att bli användare är Harvey Mudd College, Imperial College London, University College London och University of Nevada, Las Vegas.

Mips skapare, riscpionjären John Hennessy, ger tummen upp i Imaginations pressrelease.

– Det gläder mig att se hur Imagination blåser nytt liv i Mips, och att man initierar detta spännande program för att återföra Mips till den akademiska världen på ett storstilat sätt.

Mips är en 32-bitarsarkitektur för inbyggda system. Konkurrenten Arm har på senare är haft betydligt större kommersiella framgångar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)