JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleå får renrum för byggsätt
Foto: Linda Alfredsson LTU
Lägre produktionskostnad, minskad energiförbrukning och snabbare elektronik. Det är målet för de byggsätt som ska utvecklas i det nya renrummet vid Luleå tekniska universitet.
Skippa kapslarna så blir elektroniken mindre. Ledarna kan exempelvis krympas från några tiondels millimeter till några mikrometer. Dessutom sjunker effektförbrukningen, och klockfrekvenserna kan höjas när ledarna blir kortare.

Men att hantera okapslade kretsar kräver ett helt nytt tankesätt och en renrumsmiljö, två faktorer som hittills gjort den här typen av byggsätt exklusivt och dyrt.

– Att skapa teknikförståelse och adressera den här typen av processer tar tid. Renrummet ger oss förutsättningar för att fortsätta utvecklingen framåt och behålla vår plats i forskningens framkant, säger professor Jerker Delsing i ett pressmeddelande.

Rummet har renhetsklass ISO 5 (klass 100 på den amerikanska skalan) och är på 20 kvadratmeter.  Dessutom finns 25 kvadratmeter med lägre klass. Endast tre personer i taget har tillåtelse att vistas i rummet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)