JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för svensk fiber i mobilnätet

Genombrott för svensk fiber i mobilnätet

När basbandsdelen av mobilnätens basstationer flyttar upp i molnet är det nödvändigt med fiberoptisk kommunikation ut till radiodelerna. Tekniken kallas C-RAN och öppnar nya marknader för Infinera (fd Transmode) som utvecklar fiberoptsika metronät.

– Vi har pratat om C-RAN i kanske tre år och började testa tekniken för två och ett halv år sedan. Nu kan vi avslöja den första kommersiella kunden som är Hutchison Global Communications Limited i Hong Kong, säger Jon Baldry på Infinera till Elektroniktidningen.

C-RAN kan utläsas Centralized-RAN vilket är första steget mot Cloud-RAN. Bägge varianterna separerar mobilnätens radiodelar från basbandet vilket sänker effektförbrukningen samtidigt som det krävs mindre utrymme längst ut i nätet, där de är som svårast och dyrast att uppbringa.

Centraliced RAN är det första steget i separationen där Cloud-RAN tar tekniken till nästa nivå som bland annat innebär att flera radionoder betjänas av samma basbandsdel. Därmed går det att ytterligare spara kostnader när varje radionod inte måste konfigureras för maxlast utan kan dela basbandsresurser med andra radionoder.

För att C-RAN ska fungera behövs fiberoptiska länkar som har korta fördröjningar och god synkronisering. Och det är här som den svenska delen av Infinera kommer in.

Företaget har allt sedan starten utvecklat fiberoptiska produkter för metronätet, det nät som man hittar mellan långdistansnätet och accessnätet. Bara för att det heter metronät är räckvidden inte begränsad till en stad. Med optisk förstärkning – men utan att regenerera signalen elektriskt – klarar metronätet upp till 150 mil.

Fast i C-RAN-tillämpningar begränsas räckvidden till 20 km, det handlar om att fördröjningen inte får vara mer än 800 µs. På den tiden  ska signalen ta sig från radiocellen till basbandsdelen, processas, och sedan ta sig tillbaka till radiocellen.

Runt 75 procent av tiden går åt till beräkningarna så de knappt 250 µs som blir kvar – och ska räcka till bägge riktningarna – motsvarar inte mer än cirka 20 km fiber.

– När det gäller synkroniseringen så specificeras den i CPRI-protokollet. Vi ligger långt under tröskeln, säger Jon Baldry.

Fibernäten kan byggas och ägas av nätägarna eller av andra bolag som hyr ut dem. Det senare är fallet med Hutchinson som har ett omfattande fibernät i Hong Kong och därför ”bara” behövde addera ny hårdvara från Infinera för att kunna sälja tjänsten till de mobiloperatörer som är verksamma i staden.

Tilläggas kan att Infineras produkter i TM-serien fungerar i mobilnät från alla de stora leverantörerna inklusive Nokia, Ericsson och Huawei.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)