JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu ska effekterna av kemikalieskatten utredas

Det har gått två år sedan Sverige införde en speciell skatt på all elektronik med målet att minska användningen av miljöfarliga ämnen. Nu ska Kemikalieinspektionen utreda om skatten fått avsedd effekt.

Baseras på vikten

Skatten är 11 kronor per kg för vitvaror och 160 kronor per kg för övrig elektronik. Dock finns ett tak på 440 kronor.

Innan skatten infördes den 1 juli 2017 köpte Kemikalieinspektionen, Kemi, in ett antal slumpmässigt utvalda och populära bärbara datorer, mikrovågsugnar och kaffebryggare. Under sommaren 2019 har Kemikalieinspektionen köpt in nya elektronikprodukter enligt samma metod.

Nu ska innehållet av kemikalier i alla de inköpta produkterna analyseras och jämföras.

Kemi kommer också att undersöka om användningen av alternativa flamskyddsmedel som inte innehåller klor, brom eller fosfor har ökat sedan skatten infördes.

– För att kunna skydda människor och miljö mot farliga kemikalier behövs ökad kunskap om effekterna av olika åtgärder. En skatt kan stimulera företag att ersätta farliga ämnen i sina produkter, och vi vill undersöka om kemikalieskatten på elektronik har haft en sådan effekt, säger Erik Gravenfors på Kemi i ett pressmeddelande.

Vidare ska myndigheten undersöka möjligheterna att mäta eventuella förändringar i hur mycket hemelektronik som svenskarna handlar. Kemikalieinspektionen kommer däremot inte att kontrollera om företagen har betalat rätt summor i skatt, och inte heller studera eventuella förändringar i andelen köp som sker via internationell e-handel.

Studien beräknas vara klar hösten 2020.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)