JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många hemelektronikprodukter bryter mot RoHS
Precis som i tidigare undersökningar hittade Kemikalieinspektionen för höga halter av bly och flamskyddsmedel i en relativt stor andel av de hemelektronikprodukter som testades i fjol.
I projektet har 62 produkter från 52 olika företag granskats. Av dessa visade sig tio stycken innehålla förbjudna halter av bly och flamskyddsmedlen PBDE och PBB, ämnen vars halter är begränsade i RoHS-direktivet.

Vidare hittades höga halter krom i 13 produkter, men den analysmetod som Kemi använde kan inte avgöra om det är den förbjudna formen av ämnet som uppmätts. I de fall då krom hittades informerades importören eller tillverkaren om detta och rekommenderades att själva undersöka i vilka former ämnet förekom.

Sex företag som hade importerat hemelektronikprodukter som visade sig innehålla för höga halter av bly eller PBB och PBDE har anmälts till miljöåklagare för misstanke om miljöbrott.

Projektet har bedrivits i samarbete med Elsäkerhetsverket som köpt in produkterna från olika butiker i Sverige för att testat dem med avseende på elsäkerhet.

Delar av produkterna har sedan analyserats med Kemikalieinspektionens så kallade XRF-instrument, en ”pistol” som direkt ger en indikation på om det finns förbjudna ämnen på  ytan av den produkt som bestrålas av röntgenkällan i instrumentet . De komponenter som innehöll förbjudna ämnen skickades till ett externt laboratorium för en noggrannare analys.

Enligt RoHS-direktivet får elektronik inte innehålla mer än 0,1 procent bly, kvicksilver eller sexvärt krom, samma gräns gäller för flamskyddsmedlen PBB och PBDE. Gränsen för kadmium är 0,01 procent.

Under 2012 kommer Kemikalieinspektionen fortsätta att granska tillämpningen av reglerna i RoHS-direktivet.

I ett annat projekt under fjolåret granska Kemi hur leksaker uppfyller RoHS-direktivet (länk). Resultatet får betraktas som nedslående då Kemi fann att närmare var tredje leksak som testades 2011 innehåller för mycket bly. Det är sämre än 2010 då var femte testad leksak överskred gränsvärdet i RoHS-direktivet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)