JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transmode går bättre än Ericsson

Transmode går bättre än Ericsson

Telekomföretaget Transmode i Stockholm publicerade sin kvartalsrapport strax efter jätten Ericsson på onsdagsmorgonen. Och Transmode kunde visa upp vinstmarginaler som var väsentligt högre än Ericssons.
Transmode tillverkar nätverksutrustning för optiska fibernät. Tekniken kallas våglängdsmultiplexering, WDM, och går ut på att låta flera lasrar i samma nät skicka signaler på olika våglängder för att på så sätt öka bandbredden i befintliga nät.

- Vår marknad drivs av den underliggande ökningen av datatrafik drivet av videoapplikationer, företagstjänster, molntjänster och mobilt bredband. Det finns därför ett fortsatt behov av investeringar i utrustning som ökar kapaciteten i de optiska fibernäten, skriver Transmodes vd Karl Thedéen i kvartalsrapporten.

Samtidigt offentliggjorde Transmode en affär med den internationella operatörsjätten Hutchison Global Communications. Transmode har fått ett treårigt ramavtal med Hutchison om att leverera ett optiskt stamnät i Hongkong, Hutchisons hemmaplan, kapabelt för hastigheter upp till 100 Gbit/s.

Omsättningen första kvartalet ökade med 2,2 procent till 240,3 miljoner kronor. Då har den starka svenska kronan dragit ned siffran. Om man justerar för valutakursförändringen blir omsättningsökningen 7,1 procent.

Kvartalsvinsten blev 31,9 miljoner kronor, en ökning med 700 000 kronor jämfört med första kvartalet förra året. Ericssons kvartalsvinst backade däremot med 86 procent.

Det är när man kommer till resultatsiffrorna som jämförelsen med det drygt 200 gånger större telekomföretaget Ericsson blir spännande.

Ericssons rörelsemarginal föll kraftigt från året innan - från 20,6 procent till 4,1 procent medan Transmode ökade sin från 16,8 procent till 17,1 procent.

Går man högre upp i resultattabellen och tittar på bruttomarginalen så redovisar Ericsson en bruttomarginal på 32 procent medan Transmode kommer upp i nästan 51 procent.

Men i kronor är de båda företagens vinster inte jämförbara. Transmodes kvartalsvinst var 31,9 miljoner medan Ericssons var 2,1 miljarder kronor.

Dagens Transmode är ett resultat av samgåendet med Lumentis 2005. De båda företagen hade samma affärsidé, att bygga bort flaskhalsarna i fibernäten, och använde sig av samma teknik, våglängdsmultiplexering. Dessutom var de nästan grannar i södra delen av Stockholm.

Ladda ned kvartalsrapporten här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)